Sådan søger du job via LinkedIn

På denne side har jeg samlet en lang række gode råd til, hvordan du kan anvende LinkedIn i din jobsøgning.
Som du nok allerede ved, så er LinkedIn dit professionelle netværk. Det vil sige, at du har en konkret platform, der giver dig mulighed for at komme i kontakt med de helt rette personer, som kan gøre en forskel for din fremtidige karriere.

Men LinkedIn handler om meget mere end et online-CV og en stor bunke forbindelser. Værdien og udbyttet opstår først, når du selv begynder at bringe noget til dit netværk uden at forvente noget retur. Det betyder dog ikke, at det ikke altid er godt at have en plan for sin brug af LinkedIn – for det er det skam. En strategi gør vejen til målet langt mere håndgribelig og overskuelig.

For at kunne samle de allerbedste råd om jobsøgning på LinkedIn til dig, har jeg spurgt specialisterne – nemlig LinkedIn-brugerne selv. Deres erfaringer og råd er kombineret med øvrige relevante jobsøgningstips.

Se opslaget på LinkedIn her

En af de overvejelser, som du gør klogt i at afklare, inden du opretter din profil, eller inden du begynder at interagere på LinkedIn, er dit mål med at være på platformen.

Du kan stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad vil jeg gerne have ud af at anvende LinkedIn?
  • Hvilke budskaber ønsker jeg at dele?
  • Hvem er modtageren (målgruppen) for mine opslag?
  • Hvordan kommer jeg i gang med at lave målrettet indhold?

Hvad enten dit mål er at blive kontaktet eller selv kontakte andre, indbyde til kaffemøder, søge uopfordret, skabe følgere og følge andre, opbygge tætte relationer, eller være nysgerrig, på hvad der rører sig, så er en strategi et god redskab.

En strategi er din retning – din pejlesnor. Du kan sætte dig nogle konkrete mål at stræbe mod samt måle på, så du ved, om det du gør, har den ønskede effekt.

Hvis du gerne vil findes på dine kompetencer, og gerne vil opnå at relevante personer kontakter dig for job, så skal du som minimum have en altid opdateret LinkedIn-profil.

Her får du et lille uddrag af ting, som du kan gøre for at lave en fyldestgørende og indbydende profil:

  • Billede: Brug et professionelt billede, derligner dig. Det skal være autentisk, og da du er på et professionelt medie, passer selfies og andre privatfotos ikke ind her.

  • Overskrift/tagline: Lav en sigende og skarp overskrift i din header, der fortæller om dine spidskompetencer.


  • Skriv ikke dit telefonnummer i headeren: Derudover har det altid været en uskreven regel, at man ikke skriver sit telefonnummer i overskriften, da det virker “pushy” – altså at din agenda er salg. Lad i stedet dit telefonnummer være synligt i kontaktoplysningerne. På den måde “tvinger” du også folk omkring din profil, hvis de vil i kontakt med dig.

  • Luk CV-huller: Har du huller i dit CV, så find en måde at lukke dem på. Du kan evt. lave en ultrakort og præcis beskrivelse, der kun fortæller lige det allervigtigste.Eks.: Er du blevet opsagt efter en kort ansættelse, så kan du camouflere med “organisationsændringer”, har du været syg, kan du skrive “grundet sygdomsforløb var jeg uarbejdsdygtig i perioden xxx”. Har du været i vikariat eller projektansættelse, kan du skrive “tidsbegrænset ansættelse”.

  • Opdater indholdet: Hold de forskellige punkter i CV’et opdateret, herunder: Erhvervserfaring, kurser, certifikater, uddannelse m.v.

  • Upload relevante dokumenter: Upload eks. dit CV, gældende certifikater, portfolio, beviser, udtalelser osv.

Nogle af de overvejelser du gør klogt i at have afklaret, inden du begynder at dele indhold eller kontakte personer er:

  • Hvem er min modtager (hvis opmærksomhed vil jeg gerne have)?
  • Hvad ønsker jeg, at min modtager skal have ud af mine opslag og delinger mv?
  • Hvad vil jeg gerne have modtageren til at gøre?
  • Hvad er mit mål med handlingen (CTA = Call to Action*)?

At være bevidst om ovenstående punkter, gør det lettere for dig at forme dine budskaber. Hvis du f.eks. ønsker at skabe kontakt til en leder i den virksomhed, som du gerne vil arbejde hos, skal du bruge dit netværk strategisk og aktivt. Hvorimod, hvis du ønsker at dele budskabet om, at du søger nyt job, med den brede målgruppe, så skal indholdet og strategien formes på en anden måde.

*Call to Action: Dette er et begreb, der anvendes i marketing, særligt ved opbygningen af hjemmesider. Man ønsker, at de besøgende skal foretage en bestemt handling/rejse, f.eks. ved at klikke på et link, se en video, tilmelde sig et nyhedsbrev osv. Denne CTA-strategi kan med god grund tænkes ind, når du former dine budskaber. Det øger chancen for, at du får det ud af dine aktiviteter på LinkedIn, som du ønsker – hvad enten det er at få modtageren til at kontakte dig, interagere med dine opslag eller noget helt tredje.

LinkedIn handler bl.a. om at være synlig med målrettede og værdifulde budskaber. Men det handler også om at dele ud af sin viden og interagere med sine relationer for at opnå den ønskede effekt.

 Det betyder, at du skal i gang med at:

  • Dele egne opslag
  • Dele andres opslag (skriv altid, hvorfor du deler det, så det giver mening for den, som læser det, hvorfor DU har valgt at dele)
  • Like opslag
  • Kommentere på opslag (overvej nøje dit svar og din retorik)
  • Skrive artikler
  • Dele videoer
  • Connecte/udvide dit netværk (send altid en PB med en anmodning, hvis det er en person du ikke kender, eller kun kender lidt – det er god stil, og du viser modtageren, hvorfor du er interesseret, og hvad de kan få ud af at dele netværk med dig.
  • Følge relevante personer
  • Melde dig ind i fagrupper, hvor du kan dele din viden eller tilegne dig ny viden/kontakter

Casper har et godt råd til alle studerende, nemlig at komme i gang med at bruge LinkedIn så tidligt i studietiden som muligt. Det kan give dig relevante kontakter undervejs både ift. praktik og efterfølgende job. Dette tip gælder selvfølgelig også alle andre jobsøgende – så tøv ikke, kom i gang – nu! 🙂

Tips til jobsøgning på LinkedIn

Du kan med fordel dele opslag, hvor du fortæller om dine kompetencer, og hvad du kan byde ind med hos en virksomhed både fagligt og personligt. Det fører din modtager med ind bag facaden, og det giver mulighed for at lære dig bedre at kende, før man overhovedet har mødt dig.

Del gerne indlæg om dine fagområder. Fortæl omverdenen, hvad du brænder for, hvorfor du gør, det du gør, samt hvordan du gør det.

Der ligger helt sikkert en masse guldkorn skjult, som andre kan gøre brug af.

Du ved noget, som de helt sikkert IKKE ved – del det! 🙂

Dette punkt hænger sammen med forrige. Du kan med fordel præsentere dig selv og dine spidskompetencer gennem en simpel videopræsentation.

En typisk jobsøgningsvideo varer mellem 1-2 minutter, men igen vurder din modtager og dine budskaber.

Få råd til at komme i gang med at lave nemme videoer uden de store remedier i brug på youTube-kanalen Mobilvideo for Dummies

Du skal i gang med at bruge dit netværk aktivt, og der er flere måder at gøre det på. Men inden du går i gang med at kontakte folk i dit netværk, så hav nøje overvejet, hvad du ønsker deres hjælp til.

  • Start f.eks. med at kontakte personer, som du kender lidt bedre, så du kan få samlet nogle referencer, som kan hjælpe med at skaffe dig nogle konkrete kontaktpersoner, som du kan kontakte.

  • Tjek om personer i dit netværk er forbundet med nogen, du gerne vil i kontakt med. Send dem en privat besked, hvor du fortæller, hvorfor du kontakter dem.
    Det f.eks. være, at du sender en besked til nogen, som kan dele dit opslag i deres netværk. Mange af vores LI-connections ser måske ikke opslaget i deres newsfeed eller er ikke på dagligt.

Brug af billeder skaber opmærksomhed, og hjælper modtagerens hjerne til hurtigt at stille skarpt på budskabet.

Derfor er det godt at supplere opslag og artikler med video og billeder, men vurder det fra gang til gang, om det er relevant for opslagtes indhold og budskab at anvende grafik.

Når du søger job, er der flere måder at komme i kontakt med de “rigtige” personer på. En af dem er ved at følge dem.

Det kan du eks. gøre ved at klikke ind på deres profil, klikke på “More/mere” og derefter på “Follow”. Så vil du automatisk se deres aktiviteter, som kan give dig en idé om, hvornår det er rette tid at “slå til” med en InMail eller en PB.

Der findes utallige jobsøgningsråd, og det kan være svært at navigere i. Men på LinkedIn kan du helt selv bestemme, hvilke råd du vil anvende og, hvilke du vælger at sortere fra. Brug krudt på det, som giver mening for dig og din jobsøgningsproces og vær konkret overfor dig selv.

På LinkedIn kan du anmode om udtalelser fra relationer i dit netværk. Det kan være en tidligere chef, kollega, samarbejdspartner osv. Bare husk på, at det skal være nogle, som kan stå inde for dig som person, og som ved, hvordan du er i arbejdsøjemed, så udtalelsen bliver så autentisk som muligt.

Vær ikke bange for at fortælle højt, at du søger job. For ved ingen, at du søger, så kan ingen heller hjælpe.
Og selvom det kan føles grænseoverskridende at fortælle omverdenen om sin situation, så vil du hurtigt opleve, at de fleste er yderst positive overfor åbenheden, og vil gerne hjælpe med at dele dine opslag eller skaffe konkrete kontakter/jobmuligheder. Så, hvorfor ikke udnytte de mange muligheder, der ligger lige for fødderne af dig?

Kom i gang nu – hvorfor vente? Jo længere tid du venter, jo længere tid risikerer du at være jobsøgende, og jo sværere bliver det at komme i gang. Og, hvad har du at miste ved ikke at give det et forsøg?

Mit motto i jobsøgningsøjemed er: “Just do it!”

Og ja, det kan være ret grænseoverskridende at springe ud på dybt vand, men hvis ikke du gør noget og er (pro)aktiv, så risikerer du bare at blive mere indelukket, at selvtilliden langsomt forsvinder, og at du dermed bliver uattraktiv for virksomhederne.

Det gælder selvfølgelig ikke alle, men det er den risiko, der er ved ikke at gøre noget.

Så jeg håber, at ovenstående har givet blod på tanden til at give jobsøgningen, via LinkedIn, en ordentlig skalle.

Held og lykke! 🙂

Læs også guiden der viser dig, hvordan du bruger LinkedIn til at søge virksomheder, job og grupper, bliver synlig for headhunters osv.

Erfaringer fra andre, der har brugt LinkedIn i deres jobsøgningsproces

Tip til jobsøgning på LinkedIn
Tip til jobsøgning på LinkedIn
Tip til jobsøgning på LinkedIn

HELD OG LYKKE MED DIN JOBSØGNING VIA LINKEDIN 🙂