Uopfordrede ansøgninger – vejen til dit næste job
Den uopfordrede kontakt eller ansøgning kan være vejen til dit næste job.
Du har nemlig muligheden for at tage førertrøjen på og lægge dig i overhalingsbanen, hvis du, vel at mærke, griber processen rigtigt an.
I Rekrutteringsanalysen 2019, som udarbejdes af konsulenthuset Ballisager, har 934 virksomheder svaret, hvad de mener er de vigtigste salgsargumenter i en uopfordret ansøgning.
Hvad er uopfordret kontakt?
Som jobsøgende kan det være svært at skelne mellem ”almindelige” ansøgninger, og de uopfordrede ansøgninger.
Når du søger uopfordret, betyder det, at du søger et job, som ikke slået op af virksomheden.
Det er dig, der skaber kontakten til virksomheden, fordi du mener, at du har noget værdiskabende at byde ind med i forhold til deres forretning.
Det kan være, at du gennem en ven, et familiemedlem eller en tidligere kollega har hørt om en virksomhed, der kommer til at mangle en med dine kompetencer.
Så frem for at vente på, at der måske bliver slået en stilling op, så har du her muligheden for at lægge en uopfordret billet ind og komme virksomheden i forkøbet.
Det kan også være, at du altid har drømt om at arbejde i én bestemt virksomhed, men den sjældent slår stillinger op inden for dit område. Ved at vise dem, hvad du har at byde ind med, er der en chance for, at de opdager nogle opgaver, som de ikke vidste, at de havde brug for for at få løst. Og er det tilfældet, så står du godt.
Tager virksomhederne imod uopfordrede ansøgninger?
Kigger man på Rekrutteringsanalysen 2018, så er det tydeligt at se, at der skete et fald i brugen af uopfordrede ansøgninger. Det faldt fra 42 % i 2017 til 27 % i 2018.
Det giver god mening, at GDPR satte sit klare aftryk, men ser på må analysen for 2019, så virker det til, at GDPR-forskrækkelsen har lagt sig. Ud af de 934 responderende virksomheder, har hele 83 % svaret, at man godt kan søge uopfordret hos dem. På side 20 i analysen kan man se, hvilke kanaler de helst ønsker at modtage de uopfordrede ansøgninger igennem.
Ergo er det de fleste virksomheder, der tager imod uopfordrede ansøgninger og læser dem. 84 % har nemlig svaret ja til, at de oftest bliver læst. Og det er jo ganske betryggende.
Så nu er der ikke længere nogen undskyldning for at snige sig uden om den uopfordrede kontakt.
Research – research – research
Før du overhovedet går i gang med at tænke i udarbejdelse af dit ansøgningsmateriale, så gør dig selv den tjeneste og stil dig spørgsmålet:
”Hvorfor vil jeg arbejde hos den virksomhed, og hvad har jeg at byde ind med?”
For før du kan ansøge, har du selvfølgelig gjort dig klare overvejelser om, hvad der er så fantastisk ved virksomheden.
Derefter har du overvejet, hvilke styrker og kompetencer, du har, som du mener, at de slet ikke kan undvære.
Men alt dette kræver research. Og ikke bare ved at studere deres hjemmeside. For der kan du hurtigt komme til kort. Du er nødt til at aktivere alle de midler, du har:
- Google (artikler, regnskaber, billeder, info om medarbejdere og chefer mv.)
- Dit netværk (venner, familie, tidligere kolleger, bekendte m.fl.)
- Sociale medier (LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter m.fl.)
- Opkald til en relevant person i virksomheden
- Andet?
Når du har lavet din research, så er mit råd, at du kontakter virksomheden telefonisk.
Hav 2-3 spørgsmål klar, som viser interesse og motivation, og som gør dig klogere på, hvad det vil sige at arbejde hos dem.
Spørg ikke om noget, du kunne have fået svar på andre steder. Den viden du nu har, kan du bruge målrettet i din ansøgning til at fortælle, hvordan du præcis skaber værdi.
Hvordan skriver man en uopfordret ansøgning
I virkeligheden er der ikke den store forskel på, om du skriver en uopfordret ansøgning, eller en til en opslået stilling.
Skrivestilen er meget den samme. Forskellen er dog, at i den uopfordrede ansøgning, der er det DIG, der sætter rammerne for, hvad den skal indeholde. Hvorimod der ved den opfordrede oftest er et stillingsopslag med nogle krav/ønsker til kvalifikationer og til dig som person.
Er du i tvivl om, hvordan du griber den uopfordrede ansøgning an, så finder du, i bunden af indlægget, et par eksempler.
Obs! Det er ikke færdige ansøgninger, men blot skabeloner med input til vendinger, sætninger, opsætning mv. Husk at tilpasse efter din egen profil, og de ord, som du og den virksomhed, du søger hos vil bruge.
Det er let at gennemskue, hvis ikke du selv har lavet dit materiale.
Når det er sagt, så er det vigtigste i bund og grund, at du formår at vise den brændende motivation for at arbejde hos virksomheden. Og, at du viser, hvordan du skaber værdi i form af din viden og din erfaring.
Rigtig god fornøjelse med den uopfordrede kontakt 🙂
Eksempler på uopfordrede ansøgninger
Eksempel 1: “Konstruktør”
Eksempel 2: “Kære…”