Er du ledig, så har du helt sikkert hørt om virksomhedspraktik.
Virksomhedspraktik er en periode, hvor du har mulighed for at prøve dig selv af i en virksomhed. Og virksomheden har mulighed for at se, hvad du har at byde ind med.
I Rekrutteringsanalysen for i år svarer, at 85 % af virksomhederne (ud af 934), at de tæller praktikerfaring på lige fod med ordinær erfaring. Og 88 % har prøvet at ansætte en kandidat på baggrund af praktik eller løntilskud.
Hvad kan virksomhedspraktik bruges til?
Du skal se praktikken som en døråbner. En mulighed for at blive afklaret.
- Det kan være, at du har været væk fra dit fag i en årrække, men gerne vil tilbage. Du ved, at du er blevet lidt rusten i det. Praktik kan være en måde at finde ud af, hvad der skal til, for at du er oppe i gear igen.
- Du ønsker brancheskift, men er i tvivl om til hvilken. Du kan bruge praktik som et afklaringsredskab. Find forskellige virksomheder inden for de områder, du ønsker at afprøve. På den måde får du at mærke på egen krop, hvad faget kræver, og om det er dig.
- Du VIL bare have fødderne inden for i den her virksomhed, men de står ikke og mangler din profil pt. Tilbyd dig med en praktik, så de lærer dig at kende. Det er den en god måde at blive husket positivt på. Og følg op løbende.
Tips til praktik:
- Lav en grundig research på virksomhederne f.eks. via dit netværk.
- Ring og få en snak. Vær nysgerrig og begrund, hvorfor du gerne vil i praktik hos netop dem.
- Spørg aldrig direkte for job. Det kan komme, når de lærer dig at kende og ser, at du er et værdifuldt aktiv.
- Brug praktikken rigtigt ved samtalen. Brug den som et trumfkort. Hvis du kan mærke ved samtalen, at de tøver, så smid trumfkortet.
“Ved I, hvad? Hvis I er i tvivl, så kan I få mig kvit og frit i 4 uger, så I kan se, hvad jeg kan”.
- Find din egen praktik. Det er så meget federe at finde den selv end at få noget trukket nedover hovedet. Og så bliver den også relevant.
- Vær proaktiv og se det som en mulighed for at holde dig i gang, lære nyt samt udvide dit netværk og dine jobmuligheder.
- Gå målrettet efter praktik med jobåbninger i enden. Det kræver lidt ekstra research, men det er ikke umuligt.
- Husk at få en anbefaling med derfra, hvis du har været igennem et godt forløb. Den tæller i bogen.
- Opdater dit CV med dine praktikker. Det viser, at du er målrettet og aktiv. Du kan lave et lille resumé, der fortæller om formålet med dine praktikker.
- Hav styr på formålet med praktikken. Bank døre ind. Hvad har du at miste?
De mange muligheder
Der er mange måder at bruge virksomhedspraktik på, og det er bare om at komme i gang. Det er så meget federe at være ‘derude’, end at gå derhjemme og lulle sig hen. Og det er kun for en periode, for omtrent hver 3. praktik giver job.
Du skal være opmærksom på, at fra 1. januar 2020, ændres praktikperioden til 4 uger for alle målgrupper. I dag er det anderledes.
Kontakt din jobrådgiver for mere info om praktikmuligheder om alt det praktiske med forsikringspapirer, som skal være på plads før du starter.
Er du selvforsørgende, har du også mulighed for praktik. Tag fat i dit jobcenter, så kan de hjælpe dig med papirarbejdet.
Synes du, at praktik er eller virker formålsløst, så prøv det af. Jeg taler af erfaring med flere praktikker under min egen ledighedsperiode. Nr. 2 praktik gav job, og jeg fik prøvet så mange udfordrende ting. En mulighed jeg ikke ville have undværet, når nu jeg alligevel var ledig og på udkig efter job. Så, hvorfor ikke få så megen valuta for pengene som muligt?