I starten af august (2019) fik jeg en sød anmodning på LinkedIn fra Steen Kræmer Rasmussen. Jeg havde kun fulgt Steen og hans første boghit ”Hit med jobbet” fra sidelinjen. Så da han sendte mig en sød hilsen, om jeg havde lyst til at læse og anmelde hans nyeste bogudgivelse “Scor jobbet til samtalen”, blev jeg enormt glad og meget beæret på samme tid.
Det var dog også en af de større udfordringer til dato. Jeg er nemlig ikke en bogorm og havde ikke læst “Hit med jobbet”.
“Hit med jobbet” – når jobsøgning bliver håndgribeligt
Jeg besluttede mig for at læse ”Hit med jobbet” først. Selvom man sagtens kan læse de to bøger uafhængigt af hinanden, var det vigtigt for mig at få det hele med og i den ”rigtige” rækkefølge.
Da jeg først kom i gang med bogen, var det lettere at holde læsekoncentrationen, end jeg havde turde håbe på.
Steen er en sand sprogjonglør, når det kommer til jobsøgning, grammatiske vendinger og bogudgivelser. Bogen er velskrevet, letlæselig og har nogle yderst vigtige pointer fra start til slut.
Samtidig med, at jeg blev bekræftet i både hypoteser og ægte erfaringer (og heldigvis for det), så har jeg også lært en masse nyt om jobsøgning – endnu mere heldigt 🙂
“Hit med jobbet” ER et hit!
Er du ikke den store tekstforfatter, så giver bogen dig nogle helt konkrete bud på tekster til dit CV eller din ansøgning. Og de er lige til at tilpasse din egen jobsøgningsretning.
Steen har begået et uundværligt skriv, hvis du er jobsøgende. Jeg er vild med hans journalistiske gramma-kunst, som inspirerer på en levende og lærerig måde. Den kan læses af ikke læse-vante personer, fordi den har et levende sprog, og pointer som de fleste jobsøgende enten kan nikke genkendende til eller kan lære noget af.
Du lærer f.eks. betydningen af begrebet “Professionel personlighed”, og hvordan du anvender det i din jobsøgning. Generelt får du konkrete tips til at forbedre dit ansøgningsmateriale samt tips om, hvordan du finder relevante job.
Derudover skal du læse den fordi:
- den er letlæselig
- den kan bruges af den brede gruppe af jobsøgende
- den viser masser af gode eksempler på sætninger til din ansøgning
- den er skrevet i et jordnært sprog, hvor der ikke lægges fingre imellem
- du helt sikkert bliver klogere!
Nogle af bogens vigtigste pointer
- Find DIN professionelle personlighed og hold fokus på den.
- Du er en ydelse, som virksomheden skal betale en fast månedlig sum for. Derfor er det vigtigt, at du viser dem, hvilken værdi de kan forvente at få for pengene.
- Din ansøgning er produktbeskrivelsen – altså en beskrivelse af det, de kan forvente at få.
- Vis din faglighed og undgå at fokusere på dig selv. Start f.eks. aldrig med: “Jeg hedder”, din alder, din civilstatus og antal børn.
- CV’et er fortid og ansøgningen er fremtid.
- Tænk over måden du skriver på og kend din modtager.
- Lav kun 2-3 afsnit der starter med “Jeg”. Virksomheden skal være i centrum.
- Start med det vigtigste som virksomheden skal vide om dig.
- Research og ring. Brug dit netværk.
- Følg op på det fremsendte og på afslag.
- Få andre til at læse korrektur på alle dine ansøgningsmaterialer før du sender dem afsted.
- Lær af dine afslag og brug det konstruktivt.
- Forberedelse er alfa omega for om din jobsøgning bliver en succes.
- Vær positiv og tro på, at det nok skal lykkes. Så begynder andre også at tro på dig.
- Word viser en række detaljer om din skriveproces (læs mere sidst i bogen).
“Scor jobbet til samtalen”
Da jeg jo desværre heller ikke er verdens hurtigste læser, så tog det mig ca. 1,5 måned at komme igennem ”Hit med jobbet”. Det er vigtigt for mig at påpege, at det ikke har noget med indholdet at gøre, tværtimod. Det handler udelukkende om, at jeg er en anti-læsehest, selvom jeg elsker heste…
Ja, det er faktisk ret mærkeligt. Jeg kan skrive stolpe op og stolpe ned om emner, der interesserer mig. Men læse en bog eller lytte til en lydbog det kan jeg ikke. Måske fordi det er for stillesiddende, og jeg ikke kan foretage mig andet imens. For så får jeg slet ikke hørt efter, hvad der bliver sagt, hmm…?
Jeg er faktisk lidt træt af, at jeg ikke har læst begge bøger noget før. Da jeg selv var ledig, havde den her viden været absolut guld værd! Nå, men bedre sent end aldrig, som man siger.
Så efter de ca. 1,5 måned blev det tid til at tage hul på ”Scor jobbet til samtalen”.
Her primo november kan jeg så sætte flueben ved den og give Steen besked om, at jeg langt om længe er i mål. Heldigvis er Steen en tålmodig mand, så jeg skylder ham at få anmeldelsen i hus i løbet af ret kort tid. Så her i skrivende stund (søndag) forventer jeg at blive færdig i aften, så du kan læse den på min blog i den kommende uge.
Nye redskaber – ny viden
Bogen er spækket med gode eksempler på analysemetoder og samtaleteknikker, som stiller dig skarpere til samtalen. Men ét er at kende dem, noget andet er at huske dem og praktisere dem. Og her kommer den store test: Øvelse, øvelse, øvelse.
Mine favoritpunkter handler om de nye redskaber, jeg er blevet bekendt med. Nogle af dem kommer jeg nærmere ind på her.
1-2-3-dokumentet
Jeg er fan af 123-dokumentet. Det er en metode, jeg faktisk aldrig selv har praktiseret, men som jeg bestemt vil anbefale dig at afprøve. Den viser for det første, at du har sat dig grundigt ind i jobbet. Derudover fortæller du din samtalepartner, at du nøje har overvejet, hvordan du skaber værdi og succes i jobbet gennem en målrettet strategi for din udvikling. 1-2-3-dokumentet viser nemlig dine planer og mål for jobbet i de første måneder af din ansættelse. Læs meget mere om strategien, og hvordan du anvender den på s. 79.
Storytelling
At anvende storytelling er en effektiv metode til at så frø i hukommelsen på din samtalepartner. Det kan være svært at sætte de rette ord og eksempler på. Hvad er en god historie? Mange får kastet sig ud i floskler – tomme ord, der ikke understøttes af, ”hvordan” man er f.eks. fleksibel, imødekommende, serviceminded mv. Steen kommer med konkrete bud på, hvordan du opbygger din historiefortælling, så du fremstår troværdig og husket.
PAR-metoden
I forbindelse med opbygningen af dine historier kan du inddrage PAR-metoden, som du kan læse mere om på s. 117. I korte træk går PAR-metoden ud på, at du opbygger dine historier på baggrund af et problem, en handling og et resultat. Det gør dine historier lettere at huske, fordi du på sin vis kan visualisere en handling for din samtalepartner.
Et lille uddrag af de bedste tips:
Steen kommer med utallige geniale tips til din jobsamtale. Tips som du kan træne mange gange inden, du skal til samtalen.
- Samtalen starter ved ansøgningens afsendelse
- “You don’t get a second chance to make a first impression”
- Forbered dig på cases til jobsamtalen
- Medbring dine eksamenspapirer, udtalelser og referencer mv. i struktureret orden
- Få de gode tips til dig, der er nyuddannet
- Stil ind på TED-talk ”Power Posing”
- Læs om ”Det geniale slutspørgsmål” på s. 219
Det gode ved bogen her er, udover alle de lærerige tips, at Steen er enormt god til at referere tilbage til noget, der tidligere er blevet nævnt. Han gentager det, der hvor det er relevant, og med sidetal og kapitel, så det er let at spole tilbage.
Alt i alt kan jeg kun give Steens nyeste hit ”Scor jobbet til samtalen” mine varmeste anbefalinger, hvis DU vil score jobbet til din næste samtale.
Bøger alle kan læse – jobsøgende eller ej
Begge bøger kan læses af jobsøgende såvel som ikke jobsøgende. Udover, at de selvfølgelig giver konkrete værktøjer til jobsøgningen, så giver de også et indblik i, hvordan du generelt “møder” andre mennesker og viser dem den bedste udgave af dig selv. De er begge en saltvandsindsprøjtning til mere grundighed i arbejdet. Anvender du Steens råd aktivt, kan du styrke dine faglige budskaber både før, under og efter jobbet.
En gave fra Steen til dig
Er du blevet nysgerrig på at læse mere, så er hele kapitel 13 til gratis download på www.scorjobbet.dk.
Begge bøger sælges på www.hitmedjobbet.dk – og der er et rigtig godt tilbud, hvis du har lyst til at købe dem begge to samlet.