Virker din jobsøgning ikke, så skal du ændre strategi
Se her, hvordan
Er du en af de mange jobsøgende, der laver et traditionelt CV og en traditionel ansøgning, for det har du hørt, at man skal?
Det er fuldt forståeligt, og hvis det virker så fortsæt endelig med det.
Men, hvis ikke den metode du har brugt gennem de sidste mange måneder, ja måske år virker, så er det på tide at ændre plan og strategi.
1) Forstå formålet med CV og ansøgning
Den første kode du skal knække er at forstå CV’ets og ansøgnings formål.
CV – din salgsbrochure = fortid: Fokus på dig.
Ansøgning – dit salgsbrev = fremtid: Fokus på virksomheden, men med udgangspunkt i dig.
Hvordan du sælger dig selv i begge dele, får du svaret på længere nede.
Når du har knækket den kode og kan skrive sælgende indhold, så skal du faktisk starte et andet sted, når du søger job.
Nemlig her ?
2) Gør dit ansøgningsmateriale læsevenligt
Når du har lavet din grundige research og fundet ud af, at måden du når ind til virksomheden på er gennem de skriftlige materialer (måske efter en uddybende samtale med en i virksomheden), så skal du lave noget materiale, der er læsevenligt.
Men, hvordan gør du så det?
De fleste CV’er og ansøgninger, som jeg har set, og det er alligevel en del (500+), går 99 % fra kant til kant. Og nogle med en ekstrem bred margin, hvilket vil sige, at du som læser kan føle, at det aldrig ender, og at det bliver enormt teksttungt som eksemplet nedenfor.
Risikoen ved den strategi er, at du har gjort din læser træt, inden vedkommende er kommet i gang.
Det er sådan mange af os har lært at lave CV og ansøgning, og vi har svært ved at afvige fra ‘normen’, for hvad må man, og hvad må man ikke?
3) Ingen opskrift
Det er vigtigt for mig at påpege, at der ikke findes nogen opskrift. Der findes pejlesnore, og der findes grundig research af virksomheden, som gør dig mere afklaret på, hvordan du skal gribe dit CV og din ansøgning an, og hvilke ting du skal fremhæve begge steder.
Men, hvad vil der ske ved at prøve noget nyt, hvis ikke du har prøvet det før?
Den traditionelle metode kan sagtens fungere, hvis du ved, at den virksomhed/person, som skal læse det, helst vil have det sådan.
4) Hvilket layout?
Der findes utrolig mange skabeloner derude, og de kan også godt fungere, MEN det er langt fra dem alle! Nogle er for poppede ift. det job du søger, og andre låser dig simpelthen for fast, så du ikke har mulighed for at rykke rundt med din tekst og dine afsnit.
Forslag til opsætning:
Derfor er mit forslag, at hvis du bruger Word, og er OK ferm til det, så kan du prøve at opdele din ansøgning i to kolonner. Det bryder den meget teksttunge opsætning og giver læseren luft til at overskue indholdet på få sekunder, som er den tid, du har til at blive vurderet til JA-bunken.
Du kan også vælge den, du sikkert plejer at bruge ift. at lade teksten gå fra kan til kant, men i stedet for standard-margin give dem mere plads. Det tvinger dig til at skære ind til benet i din ansøgning og dit CV. Det er altså ikke en konkurrence i at kunne få plads til mest mulig tekst på én A4-side, tværtimod.
5) Brug overskrifter
Jeg har skrevet et indlæg om, hvorfor overskrifter er enormt effektivt i både CV og ansøgning. Find det længere nede.
Underoverskrifter: Brug underoverskrifter for at bryde det teksttunge ind i mindre afsnit. Du skaber overblik for læseren og styrer, hvad du mener er vigtigt at fremhæve. Det bliver dermed langt mere overskueligt for din læser og for dig selv, hvad du har skrevet.
Hovedoverskriften: Derudover er overskrifter en god måde at fortælle sin læser, hvad denne kan forvente at læse om dig. Din hovedoverskrift fortæller nemlig i en helt kort sætning, hvad det er, du tilbyder/gør for dem.
På den måde tvinger du dig selv til at blive skarp i, hvad du leverer af værdi.
Derfor er det en god idé at lave din overskrift til sidst. Den skal sikkert justeres en masse gange.
Det nytter nemlig intet bare at skrive: “Sød og smilende receptionist”. Ingen ansætter dig udelukkende pga. de to personlige egenskaber. De vil have dine kompetencer i spil.
Du kan derfor med fordel erstatte teksten med f.eks: Smilende receptionist skaber gode kundeoplevelser gennem høj service.
Så får du pludselig sat “what” og “how” på.
Giver det mening?
Læs indlægget om overskrifter ? her
6) Få nu solgt dig selv med målrettede budskaber
Det der i sidste ende er afgørende for, om du bliver valgt ud til at komme til jobsamtale, er om du kan sælge dig selv, hvad enten det er via CV og ansøgning, video, face to face-metoden eller noget helt tredje.
Du skal fremhæve dine relevante kompetencer ift. jobbet, og du skal være i stand til at sortere. Ikke frasortere, men fremhæve det vigtigste – og det gælder både i dine skriftlige materialer, og når du præsenterer din elevatortale.
CV’et: handler om dig, og her skal du være skarp fra starten på at få det målrettet jobbet.
Læs mit indlæg om CV ? her
Ansøgningen: handler om, hvordan virksomheden får værdi ud af dig. Du skal vise dem, hvordan du havde tænkt dig at byde ind og løse de opgaver, de beder om, og hvordan du tilføjer merværdi.
Den handler ikke om dig, men om dem.
Derfor undgå at have for mange “Jeg-afsnit”.
Og det er en rigtig god idé lige at huske at nævne virksomheden i ansøgningen, når du fortæller dem, hvad du kan gøre for dem.
Det glemmer mange, og så får de i stedet opremset deres CV, og det er ikke meningen med ansøgningen.
Læs indlægget om, hvordan du laver en salgbar ansøgning ? her.
7) Farver og skrifttyper
Når du skal skrive, skal du så plastre det til med en masse farver hist og pist og krøllede skrifttyper?
Svaret ligger implicit – nej!
Du skal kende din modtager og vide, hvad der tiltrækker. For meget støj fjerner fokus fra det, som det egentlig handler om, nemlig dem og dig.
Så gør det enkelt og overskueligt. Hellere for lidt end for meget med mindre, det er fordi, du søger stillinger, hvor du skal kunne brillere med dine grafiske evner.
Er du i tvivl så find ud af, hvem der kan give dig svar.
Jeg håber, at du nu føler dig klædt på til at ændre plan for din jobsøgning. Og husk:
- med grundig research kommer du længst.
- Just do it – det er ikke farligt
Nu har du fået nogle idéer til, hvad du kan ændre ved dine skriftlige ansøgningsmaterialer, men der er et hav af ting du kan afprøve.
Hvis ikke du har forsøgt med disse, så undersøg hvad det kræver og kast dig ud i det – hvem ved, måske det virker:
- Aktivér dit netværk
- Afhold kaffemøder
- Del din viden på sociale medier
- Søg job via sociale medier
- Bank på døre
- Ring til virksomhederne
- Følg op på dine ansøgninger, særligt de uopfordrede
- Spørg dem der skal ansætte, hvad de lægger vægt på i jobbet (det du ikke kan læse dig til)
- Spørg ind til, hvad du kan gøre bedre ved din måde at søge job på (dine materialer, din tilgang, de spørgsmål du stiller, din elevatortale)
- Forbered en elevatortale
- Forberede et telemanus
- Lav grundig research af virksomheden
- Undersøg virksomhedens medarbejdere (kultur, mennesketyper)
Rigtig god fornøjelse.
Kh. Ragini
Har du brug for hjælp, så læs mere på ? her
Bedste hilsener
Ragini